Het zal een kwestie van yin en yang zijn; schrijven in opdracht en schrijven voor de lol. Ik kan beide niet laten. Uit die laatste categorie hier wat verhalen, artikelen en columns die in Nederlandse en Belgische kranten en tijdschriften zijn gepubliceerd (Nrc.next, De Groene Amsterdammer, De Standaard, AD, Panorama, Pitch), en een paar verhalen uit mijn boek Van Idiotville naar Boerengat.
Dat Van Idiotville naar Boerengat is ‘een soort reisgids’ met als thema een fictieve trip langs echt bestaande plaatsen met illustere namen als Whorehouse Meadow, Fucking, Hell´s Gates, Dildo, Whip-Ma-Whop-Ma-Gate, Ave Maria Town, Baie des Ha! Ha!, Rum Jungle, Swastika, Santa Claus, Gropecunt Lane, Saddam Beach, Rough and Ready Republic, Half.com, …
Voor wie wil weten wat anderen van ‘Idiotville’ vinden heb ik een bloemlezing van vriendelijke recensies en eigengereide commentaren bij elkaar geknipt en geplakt. En ander is dit misschien interessant: hoe kom je gratis aan ‘Idiotville’…
Wie dan nog niet lees- en klikmoe is zou hetgeen ik voor de radio en in kranten heb beweerd tot zich kunnen nemen of een bezoek brengen aan mijn fanclub. Fanclub… huh?
Wie mijn boek uit heeft kan ik dit boek van Stephen Batchelor aanraden:
Boeddhisme Zonder Geloof
De triestig ogende omslag beloofde niet veel goeds, maar de titel zorgde ervoor dat ik het boek toch pakte en opensloeg.
Het eerste wat ik las was dit: ‘Stel je niet tevreden met wat je hebt horen zeggen, of met de traditie of met legenden of met de overlevering van de schriften of met logische gevolgtrekkingen… Alleen als je voor jezelf weet: deze dingen zijn heilzaam, onberispelijk, aanbevolen door de wijzen, en hun aanvaarding en toepassingen leidt tot welzijn en geluk’, dan moet je ze in de praktijk brengen en eraan vasthouden’. Was getekend: Boeddha himself. Je mag boeddhisme dus nemen zoals je het je wilt. Kijk, dat gaat ergens over!
Ondanks de soms wat zweverige toon is het boek vooral heel praktisch. Het laat zien hoe je met conflicten en angsten om kunt gaan, hoe je rust en ruimte in je hoofd schept zonder te worden geleefd door de schier eindeloze stroom gedachten die zich aan je opdringen. Daarbij mag je hetgeen Boeddha gezegd heeft toepassen zonder je over te geven aan regeltjes, tradities en gebruiken. Want in plaats van iets te geloven leerde Boeddha ons om iets te doen. Boeddha had juist helemaal niks met regels, het was een eigenwijze dikke hippie. Meer over ‘Boeddhisme Zonder Geloof’.