Rough and Ready

Van Idiotville naar Boerengat

Introductie in Idiotville | Lezen in Idiotville | Idiotville vragen & antwoorden | Idiotville kopen of krijgen | Idiotville commentaren | Idiotville interviews

Rough and Ready (Republic)
California, Verenigde Staten

Weinig dorpen kunnen Rough and Ready nazeggen dat ze ooit een republiek zijn geweest. De bijzondere periode uit de geschiedenis van het mijnwerkersplaatsje begon op 7 april 1850 met een grote dorpsbijeenkomst. Aanleiding was de ontstane commotie over een nieuw ingestelde belasting op mijnbouwactiviteiten en het vooruitzicht van een verbod op alcohol.

Tijdens de samenscholing werd het voorstel gelanceerd om uit de Verenigde Staten te stappen en als dorp een eigen republiek te beginnen. De verzamelde menigte joelde en zwaaide ter goedkeuring van het idee met de vuisten. Men liet er geen gras over groeien en riep per direct de piepkleine Great Republic of Rough and Ready uit. Als president werd ene E. F. Brundage gekozen. Aangezien een republiek een grondwet dient te hebben kwam er een grondwet, dezelfde als die van de Verenigde Staten. Er veranderde eigenlijk niets, behalve dan het afschaffen van de twee gewraakte maatregelen. De republiek was binnen een dag een feit en daar werd een goed glas op gedronken.

Het één jaar eerder (1849) gestichte dorp Rough and Ready had zich genoemd naar Old Rough and Ready, de bijnaam van Zachary Taylor. Deze was in datzelfde jaar ingehuldigd als de twaalfde president van de Verenigde Staten van Amerika. Binnen een jaar zou hij het, door onpopulaire maatregelen, totaal verbruien bij de bewoners van het naar hem genoemde dorp.


De president maakte zich niet zo druk om een deserterend dorpje. Hij had wel wat anders aan zijn hoofd. Door de hete politieke kwestie rondom het al dan niet afschaffen van de slavernij dreigden alle zuidelijke staten uit de The Union (Verenigde Staten) te stappen. Old Rough and Ready had zijn bijnaam echter niet voor niets. De president, die eerder een zeer succesvolle generaal was geweest, kondigde aan dat hij in zo’n geval persoonlijk met het leger orde op zaken kwam stellen.

Dat was een serieus te nemen dreigement. Taylor, een charismatisch man, had razendsnel carrière gemaakt in het leger. Hij was altijd persoonlijk in de frontlinie te vinden, vaak gekleed in een kreukelig uniform en een rafelig hoedje. Soldaten waanden zich onverslaanbaar onder zijn leiding en gingen voor hem door het vuur. Vies en vuil was hij, en altijd klaar voor de strijd. Old Rough and Ready, zoals zijn mannen hem met eerbied noemden, voerde in zijn lange militaire loopbaan vele veldslagen en won ze allemaal.

Het dreigement van Taylor was voldoende om de Verenigde Staten bij elkaar te houden. Een decennium later, toen Taylor dood was, stapten de zuidelijke staten alsnog uit The Union en begon de Amerikaanse burgeroorlog.

The Great Republic of Rough and Ready had zich toen alweer lang en breed en uit eigen beweging aangesloten bij de Verenigde Staten. Al snel na het uitroepen van de dorpsonafhankelijkheid was er toch wat gaan knagen in de tere harten van de stoere mijnwerkers. Overal werden voorbereidingen getroffen voor de festiviteiten van de komende Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, maar hun feest zou het niet meer zijn.

Nauwelijks drie maanden na de onafhankelijkheidsverklaring werd bij een volgende grote dorpsbijeenkomst besloten dat The Great Republic of Rough and Ready zich weer als dorp Rough and Ready bij de Verenigde Staten aan zou sluiten. Volgens lokale verhalen is er nog nooit ergens op aarde zo uitbundig feestgevierd als op die 4de juli in Rough and Ready.

Old Rough and Ready heeft het nog net mogen meemaken. De president werd om een onbekende reden ziek tijdens de feestelijkheden ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag en overleed vijf dagen later.


Verder lezen in Idiotville

Ave Maria Town
Gropecunt Lane
Hell’s Gates
Rough and Ready (Republic)

Terug naar Lezen in Idiotville


Introductie in Idiotville | Lezen in Idiotville | Idiotville vragen & antwoorden | Idiotville kopen of krijgen | Idiotville commentaren | Idiotville interviews

0 comments