Gropecunt Lane

Van Idiotville naar Boerengat

Introductie in Idiotville | Lezen in Idiotville | Idiotville vragen & antwoorden | Idiotville kopen of krijgen | Idiotville commentaren | Idiotville interviews

Gropecunt Lane
Shrewsbury, Engeland

De middeleeuwen staan niet bekend als een tijdperk waarin fijnbesnaarde gevoelens de boventoon voerden. Een fraai voorbeeld daarvan zijn de vele straatnamen die onomwonden getuigden van prostitutie: Love Lane, Cock Lane, Cokkeslane, Slut’s Hole, Gropecunt Lane.

Elke middeleeuwse Engelse stad had hoerenstraten met dergelijke namen. Je vond ze in het centrum tussen de winkelstraten vlakbij stadhuis en kerk. Prostitutie stond letterlijk midden in het leven. Het was nu eenmaal een noodzakelijk kwaad, meende men, en tussen al het slechte dat een mens kon uithalen viel het nog wel mee. Voor jonge, alleenstaande mannen werd een bezoek aan de hoeren zelfs vrij normaal gevonden. Het voorkwam, zoals men zei, dat respectabele vrouwen werden lastiggevallen of verkracht. ‘Prostitutie is een sociale voorwaarde, zoals een paleis een riool behoort te hebben. Haal je die weg, dan gaat het stinken’, aldus de later heilig verklaarde theoloog Thomas van Aquino (1225 – 1274). Kan het nog duidelijker!


Veel bordelen en badhuizen met dames van lichte zeden werden door de gemeente beheerd dan wel gecontroleerd. Behalve dat de prostitutie op deze manier gereguleerd kon worden, viel er met bordeelbeheer vooral ook aardig te verdienen. En de bezoekers van die bordelen? Een document uit 1401 geeft wat dat aangaat een aardig kijkje in de keuken. Een bordeel gedreven door John Waryn en zijn vrouw wordt omschreven als ‘bordelhouse for monks, priests and others’ (in die volgorde). Het celibaat hield voor de bezoekende geestelijken kennelijk op bij ‘niet mogen trouwen’.

Naast hoerenlopen speelden geestelijken soms ook nog voor hoerenmadam. Beroemd tot ver buiten de stad waren de bordelen van de bisschop van Winchester, die deze zag als ‘een deugdelijke kerkelijke investering’. De bisschop had in 1161 een ‘royal right to licence prostitutes’ verkregen en zou daar, evenals zijn opvolgers, goed gebruik van maken. De bisschoppelijke meisjes van lichte zeden, de Winchester Geese, hebben in totaal zo’n vijfhonderd jaar bestaan. Het wordt vrij waarschijnlijk geacht dat koning Henry VIII (1491 – 1547) in die bisschoppelijke bordelen Catherine Howard ontmoette, de vijfde van zijn zes vrouwen.

Veelal kregen de hoerenstraten in latere tijden andere namen. De Gropecunt Lane van Londen heet nu bijvoorbeeld Threadneedle Street. De Bank of England die aan deze straat gevestigd is, wordt ook wel liefkozend The Old Lady of Threadneedle Street genoemd, maar eigenlijk is het dus The Old Lady of Gropecunt Lane. Ranzige jongens, die Engelsen? Jazeker, maar qua bordeelbezoek werden ze overtroefd door de bewoners van het Europese vasteland, die in nog groteren getale naar de hoeren gingen. Ook in de Lage Landen bestaan nog straatjes met namen als Hoerejacht (Enkhuizen) en Pikkesteeg (Vucht). De herinnering aan de Nederlandse en Belgische badhuizen/bordelen ofwel ‘stoven’ leeft verder voort in de tientallen Stoofstraten, -wegen en -stegen, die soms nog steeds als hoerenstraat dienen, zoals de Amsterdamse Stoofsteeg. De Brusselse Stoofstraat heeft nieuwe handel: Manneken Pis.


Verder lezen in Idiotville

Ave Maria Town
Gropecunt Lane
Hell’s Gates
Rough and Ready (Republic)

Terug naar Lezen in Idiotville


Introductie in Idiotville | Lezen in Idiotville | Idiotville vragen & antwoorden | Idiotville kopen of krijgen | Idiotville commentaren | Idiotville interviews

0 comments