Vreemde Musea

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Algemeen Dagblad – Curieuze Collecties

Wie de moeite neemt om te zoeken vindt er nog heel wat; musea met merkwaardige collecties. In eigen land zijn daar bijvoorbeeld het Muskusratmuseum, het Mutsmuseum, het Museum van Valse Kunst, het Kasteelbootmuseum, het Nationaal Museum van de Psychiatrie en maar liefst drie Strijkijzermusea.

België heeft ’s werelds enige Frietmuseum binnen zijn grenzen, Duitsland het Curryworstmuseum, het Vingerhoedmuseum en één van de twee Tandpastamusea. De andere vind je in de Verenigde Staten. En als je daar dan toch bent kun je gelijk het Vibratormuseum, het Prikkeldraadmuseum, het Parapluhoesmuseum en het Zwervermuseum bezoeken. Voor het Hondenriemmuseum moet je naar Engeland, het Seriemoordenaarmuseum vindt je in Italië, het Toiletpotmuseum ligt in India, en het Penismuseum is gevestigd op IJsland.

En dan zijn er de musea die niet bestaan, althans niet in het echt. Wie ze wil bezoeken zal het internet op moeten. Voorbeelden van die internet-only musea zijn het Kotszakkenmuseum, het Museum van Publieke Telefoons en het verrassend goed gedocumenteerde Gethoblastermuseum.

De absolute museale must see is de International Friendship Exhibition Hall in Noord Korea. Dit enorme museum herbergt een volstrekt onsamenhangende verzameling van 90.000 kitscherige cadeaus die president-tot-in-de-eeuwigheid Kim Il Sung gekregen heeft. De collectie is al net zo bizar als de in 1994 overleden Kim die, dood en wel, nog steeds officieel ‘president in functie’ is.

Curieuze Collecties – Artikelen en publicatie

De artikelen
Museum van Valse Kunst
Kasteelbootmuseum
Frietmuseum
Museum van Ongehoorde Dingen
Strijkijzermuseum

De publicatie (PDF-files)
Curieuze Collecties, deel 1
Curieuze Collecties, deel 2

Terug naar Algemeen Dagblad

0 comments