Voltreffer op de Maan

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – De Ramp

Voltreffer op de Maan

Na angstige maanden, weken, dagen, uren, minuten en secondes mist een kilometers grote asteroïde onze planeet op en haar en slaat te pletter op de Maan. Een zucht van verlichting golft over de Aarde; we zijn aan een ramp ontsnapt.

Oh ja? Zo’n verweg-inslag heeft anders nog aardig wat gevolgen voor ons. Om te beginnen raakt de Maan uit zijn baan. Hij wordt elke dag een beetje kleiner tot hij aan de aantrekkingskracht van de aarde ontsnapt en voorgoed de ruimte in verdwijnt. Nooit meer kunnen we uit volle borst ‘zie de maan schijnt door de bomen’ zingen.

Veel tijd om te treuren krijgen we niet want de grote broer van El Niño begint inmiddels met ijzeren vuist te regeren. Alle denkbare seizoenen volgen elkaar in een razend tempo op. Voor je een jas aan kunt trekken moet hij al weer uit. Moeder Aarde zit weliswaar nog in haar baan, maar zonder Maan zwabbert ze als een dolle tol in de rondte en zitten we voorgoed opgescheept met extreme, in hoog tempo wisselende klimaten. Och, hadden we dat goede oude Nederlandse kwakkelweer nog maar.

Het kan ook zomaar gebeuren dat de aardas blijvend kantelt en richting Zon gaat wijzen. Dan hebben we op een helft van de Aarde een verzengend hete eeuwig durende dag. Het lot op de andere helft is die van een eindeloze steenkoude diepvriesnacht.


De Ramp – Artikelen en publicatie

De artikelen
Mannen sterven uit
Voltreffer op de Maan
Mega-tsjunami’s
De Kuiper Belt
> Alles valt uit elkaar (een niet eerder gepubliceerde toegift: voor online lezers only)

De publicatie (PDF-file)
De Ramp

Terug naar Panorama

0 comments