Twitter Jockey

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – Bizarre Banen

Twitter Jockey

Een beetje directeur of manager heeft geen flauw idee wat er leeft onder de klanten van zijn bedrijf. En dus schakelen ze pr- en reclamebureaus in, want die doen of ze dat wél weten. Het gevolg; een ramp.

Neem nou MTV. Kosten nog moeite werden gespaard om de TV-zender hip de hoogte in te pushen. Maar wat ze ook deden; de kijkcijfers liepen terug. Al jaren. En toen ze het helemaal niet meer wisten sloeg eindelijk de creativiteit toe en bedachten ze het beroep Twitter Jockey! Ofwel; iemand die de hele dag de kletsmajoor uithangt in sociale netwerken om uit te vinden wat de weggelopen MTV-kijkers nou eigenlijk zouden willen.

Aangezien de wereld steeds verder opgehakt raakt in pictogrammen, slogans en one-liners, is Twitter van alle sociale media de uitverkoren zender. Want wie zijn boodschap niet in 140 leestekens geperst krijgt kan net zo goed zijn mond houden. De spanningsboog van de hedendaagse internetter is nu eenmaal niet zo groot.

Het is overigens niet alleen MTV die zich een Twitter Jockey heeft aangemeten; ook het Witte Huis heeft er een. En dat was een verstandig besluit, want vingers omhoog wie nog wat van politiek snapt. Twee Twitter Jockeys op deze wereld? Welnee; het fenomeen begint overal op te duiken waar bedrijven hun klanten willen leren kennen en organisaties hun achterban. Zouden we elkaar dan eindelijk gaan begrijpen?

Voor zo’n baantje als Twitter Jockey hoef je eigenlijk niets te kunnen. Diploma’s, werkervaring, representatief voorkomen: weg ermee. Ook aardig is dat er voor een Twitter Jockey, kortweg TJ genaamd, aardig wordt betaald. Er hangt namelijk veel af van de behendigheid van de kwetteraar en dat dient uitgedrukt te worden in klinkende munt. We leven toch maar in een leuke wereld.


Boekentip Twitter jezelf naar een baan (en andere boeken over Twitter).

Hoe twitter je jezelf naar een baan? Een persoonlijke verhaal met veel tips over banenjacht in 140 leestekens. Hoe richt je een profiel? Hoe leg je interessante contacten? Wat is dat die mysterieuze gunfactor, en hoe laat je deze voor je werken? Hoe combineer je Twitter met andere sociale netwerken? En wat moet je eigenlijk twitteren om die ene felbegeerde baan te vinden? Hoe verdien je geld met Twitter?


Bizarre Banen – Artikelen en publicatie

De artikelen
Zonnebrandcreme-smeerder
Rouwclown
Bellenblazer
Twitter Jockey
Hofnar

De publicatie (PDF-file)
Bizarre Banen

Terug naar Panorama

0 comments