Strijkijzermuseum

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Algemeen Dagblad – Curieuze Collecties

Strijkijzermuseum
(Noordbroek, Gilze, De Wijk)

Nederland kent een levendige kring van strijkboutverzamelaars, jaarlijks terugkerende strijkboutruilbeurzen, en last but not least; drie complete strijkijzermusea. Over een net volkje gesproken.

Die drie musea staan ook nog eens propvol met een grote verscheidenheid aan strijkbouten die lijken op plamuurmessen, boekensteunen, soldeerbouten, deurkrukken, wafelijzers, krultangen, operatiegereedschap en nog zo wat. Het is duidelijk; onze voorouders waren verslaafd aan strijken. Van kleding en mutsen tot servetten en korsetten; alles werd langs een keur aan strijkbouten gehaald.

Moderne strijkijzers stellen goed beschouwd maar weinig voor. Bolvormige pofmouwtjes zijn er niet mee strijken, laat staan de sierlijke rondingen in de kraag van Willem van Oranje; een kunststukje vervaardigd uit meters keurig gesteven en opgekruld kant.

De meest exotische strijkijzers stammen zonder meer uit de tijd van de Industriële Revolutie. Kleine fabriekjes lijken het wel, inclusief schoorsteentjes. Deze strijkbouten werden gestookt met gloeiende kooltjes, turf, spiritus of kerosine. Regelrechte ongelukkenmachines waren ook de strijkijzers met ingebouwde gasbrander die met een lange slang aan het fornuis gekoppeld moesten worden. Jongens kijk uit, moeder gaat strijken!

De strijkbout is overigens al heel lang onder ons. Zo’n 1.000 jaar geleden streken die ruwe onbehouwen Noormannen hun jassen al met behulp van afgeplatte bollen en bijenwas. Daarvan werden de jassen glad en waterdicht; twee vliegen in een klap.

De moderne mens heeft het niet zo op dat tijd vretende gestrijk; hij hult zich het liefste in kreukvrije stoffen of bedenkt mode waarin kreukels juist hip zijn.

Alles over strijkbouten: www.strijkboutenverzamelaars.nl


Curieuze Collecties – Artikelen en publicatie

De artikelen
Museum van Valse Kunst
Kasteelbootmuseum
Frietmuseum
Museum van Ongehoorde Dingen
Strijkijzermuseum

De publicatie (PDF-files)
Curieuze Collecties, deel 1
Curieuze Collecties, deel 2

Terug naar Algemeen Dagblad

0 comments