Save as

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Nrc.next – De Uitvinding (teksten & tekeningen)

Save As
Amerikaans Patent

Elke keer als er een bestand wordt gedownload van het internet is bij die actie minstens één patent van toepassing. Althans volgens het bedrijf Wang Global dat beweert de eigenaar te zijn van gepatenteerde software die de ‘Save As’ functie mogelijk maakt. Het bedrijf daagt browserfabrikant Netscape voor de rechter omdat deze zonder toestemming gebruik maakt van hún ‘Save As’ functie.

Netscape op zijn beurt wijst naar Microsoft die mag ‘saven’ wat ze wil. U voelt hem al aankomen; Wang en Microsoft zijn vriendjes. Netscape’s argument dat hier spraken is van een zoveelste aflevering in de browseroorlog lijkt voor reden vatbaar.

De dreiging te moeten gaan betalen voor elke keer dat een gebruiker van hun browser op de ‘Save As’ toets heeft gedrukt is een ondraaglijke gedachte. Geen inspanning is Netscape dan ook te groot om ‘prior art’ te vinden; een bewijsstuk wat het ‘Save As-principe’ beschrijft maar ouder is dan het patent. Volgens eigen zeggen heeft men die heilige graal gevonden. Veel meer dan een begin is het niet. De aangespannen zaak omvat nog veertig van dergelijke claims.

‘De grote jongens’ graven zich in en slijpen de gerechtelijke messen. ‘Save As’ kan heel veel geld waard zijn. Voorlopige winnaars zijn de advocaten die ‘Save As-inkomsten’ kunnen ‘saven’ op hún bankrekeningen, zonder een patent te schenden.


Boeken over Uitvindingen

Verbaas je over de ideeën die de wereld ingrijpend veranderden, over de kleine oorzaken die grote gevolgen hadden, over spelende en zwoegende uitvinders. Voor uitvinders in spee is dit een goed begin.


De Uitvinding – Artikelen

De Schreeuwbeker
De Liefdesstoel
De Toilet-snorkel
De Gemotoriseerde Skippy Stick
De Mechanische Moederhand
De Opblaasbare Vloerbedekking
Explosief Golfen
Save As
De Kerstman-detector
Het Hondenspeeltje

Terug naar Nrc.next

0 comments