Rouwclown

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – Bizarre Banen

Rouwclown

De rouwclown heeft niets te maken met dat liedje van Ben Cramer ‘hij was maar een clown, maar nu is hij dood’. Nee, nu ga jij dood! Gelukkig heb je daar van tevoren goed over nagedacht. Ja, er mag op jouw begrafenis best een beetje gejammerd worden, men moet het voortaan immers zonder je doen, maar verder mag de sfeer wel wat losser zijn.

En dus schuifelt er op jouw aangeven een soort verlepte Charlie Chaplin rond tussen de rouwenden. Die Charlie kijkt semi-streng naar een jongetje wat moeite heeft met stilzitten en laat al even semi-per-ongeluk een scheetje; oeps. Hij gaat naast een ontroostbaar snotterende tante zitten en biedt haar een veel te grote zakdoek aan. Geen dijenkletsers en lachsalvo’s dus, maar medeleven op maat.

In Nederland, België en Engeland zijn al diverse rouwclowns in functie. Die beperken zich vooralsnog tot het begrafenisgebeuren. Maar een aandeelhoudersvergaderingen in crisistijd zou ook best een rouwclown kunnen gebruiken. En wat te denken van een rouwclown die de gedachte aan een pimpelpaars kabinet wat verzacht voor Mark Rutte?


Boekentip In het Doolhof van de Rouw (en andere boeken over rouw)

Wat doe je als de dood het leven binnenkomt? Geen gemakkelijk onderwerp. Wel een thema om aandacht aan te besteden, want je moet ook nog verder. Het is niet voor niets dat er veel boeken vanuit verschillende invalshoeken over dit onderwerp zijn geschreven.


Bizarre Banen – Artikelen en publicatie

De artikelen
Zonnebrandcreme-smeerder
Rouwclown
Bellenblazer
Twitter Jockey
Hofnar

De publicatie (PDF-file)
Bizarre Banen

Terug naar Panorama

0 comments