Rondje Nederland 4

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Algemeen Dagblad – Rondje Nederland (4)

Goudkust (Ghana)

Vanuit Nederlandse forten aan de kust van Ghana werden honderdduizenden slaven verscheept. De handel vond plaats in goede samenwerking met de lokale Ghanese bevolking die de slaven aanleverde. En het bleef niet bij handelen alleen; menige Ghanese familie heet al eeuwen lang van Dijk, Vroom, Bartels of Ulzen.


Gothenburg (Zweden)

Gothenburg is in 1621 gesticht door de Zweedse koning Gustav die voor het ontwikkelen van het stadsplan de hulp inriep van Nederlandse bouwmeesters. Deze deden of ze heel hard werkten, terwijl ze alleen een eerder gemaakt stadsplan van Batavia (Jakarta) een beetje aanpasten. Ook op bestuurlijk niveau kregen Nederlanders veel in de melk te brokkelen; de tweede burgemeester van Gothenburg was ene Jakob van Dijck. Lange tijd was het Nederlands naast Zweeds een officiële taal in Gothenburg.


Holambra (Brazilië)

In 1948 emigreerden 500 Brabantse boeren naar Brazilië. Anno 2011 staat het door hen opgerichte plaatsje Holambra (een samentrekking van Holland, Amerika en Brazilië) bekend als bloemendorp. Bijna de helft de Braziliaanse bloemenproductie komt hier vandaan. De bloemen en de Nederlands aandoende gevels hebben het plaatsje tot toeristische trekpleister gemaakt.


Mocka (Yemen)

De opmars van koffie begon in 1621 in de stad Mocka. De VOC stichtte er een handelshuis en begon als eerste grootschalig in koffie te handelen. Lange tijd was de naam Mocka synoniem voor koffie. Oudere mensen spreken nog wel van mokka als ze het over koffie hebben.


Agra (India)

Een van India’s beroemdste monumenten, de Taj Mahal, bevindt zich in Agra. De bouw ervan begon in 1622. Een jaar eerder stichtte de VOC er een handelspost met het oog op de handel in de verfstof indigo die o.a. gebruikt werd bij de productie van laken in Leiden en Gouda.


Ottawa (Canada)

De vele Nederlandse afstammelingen in Ottawa hebben de stad een ‘touch of Dutch’ geven. Je kunt hier meedoen aan Nederlandse ‘Spreek je moerstaal-cursussen’, ‘Dust off your sjoelbak-evenementen’ en ‘André Hazes-tributes’. Op 30 april is het Koninginnedagen en op 5 december pakjesavond. Uiteraard zijn drop en hagelslag volop te koop in Ottawa.


De evolutie van verhalen naar uiteindelijke publicatie van Rondje Nederland
zoek de verschillen

De artikelen
Joost van Dyk / Jost van Dyk
Malediven, Samoa, Mauritius, Mauritsstad, Tonga
Tobago, Valdivia, Sint Helena, Bengalen
Phuket, Blup Blup, Kharg, Jan Mayen
Goudkust, Gothenburg, Holambra, Mocka, Agra, Ottawa

De publicatie (PDF-files)
Rondje Nederland, deel 1
Rondje Nederland, deel 2

Terug naar Algemeen Dagblad

0 comments