Gepubliceerde artikelen
Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch
Algemeen Dagblad – Rondje Nederland (3)
In verkorte vorm gepubliceerd
Junkseilon (Phuket, Thailand)
Hedendaagse Nederlanders luieren er graag aan het strand om daarna lange nachten weg te dansen in disco’s. Zeventiende-eeuwse landgenoten verdienden hier liever veel geld met de handel in tin, rubber en ivoor.
Zijn naam dankt het eiland aan een verbastering van Tanjung Salang, de lokale benaming voor het zuidelijke deel. Uit Hollandse kelen klonk dat als Junkseilon, en dus werd dat als naam op de landkaart geschreven. In 1667 werden de Nederlanders uit Junkseilon verdreven, nu eens niet door Spanjaarden, Portugezen of Engelsen maar als gevolg van een lokale revolte. Nu zijn ze massaal terug op dit bekende Thaise eiland: Phuket.
Blup Blup (Schouten Eilanden, Papua Nieuw Guinea)
Het vulkanische eiland Blup Blup is genoemd naar de geluiden die het produceert als gevolg van thermische activiteiten. Het is misschien wel de enige plek op aarde die zijn eigen naam uit kan spreken. Een ieder die aantikt bij een lokale vulkaan-tour kan zichzelf hiervan overtuigen.
Blup Blup is ontdekt door de 17de-eeuwse zeevaarder Willem Schouten op een legendarische reis de west-route naar de Specerij-eilanden (Indonesië) open legde. Schouten noemde de eilandengroep met Blup Blup heel bescheiden naar zichzelf. Naast Blup Blup ligt overigens nog een vulkanisch eiland wat zijn eigen naam uit kan spreken, maar dat doet ie maar heel sporadisch: BAM.
Kareek (Kharg, Iraq)
Na een eeuw lang de grootste handelspartner van Perzië te zijn geweest, leken hoogtijdagen voor de Nederlanders voorbij. In 1753 probeerde de VOC nog één keer. Ze ‘leaseden’ het eiland Kareek van de Perzen maar gaven het na 13 verliesgevende jaren weer op.
Zijn grote bekendheid dankt het tegenwoordige Iraanse Khark aan de Eerste Golfoorlog toen Irak de olie-installaties op het eiland stelselmatig bombardeerde. Hedendaagse bezoekers treffen op Kharg een merkwaardige mix aan van enorme olie-installaties, kleine vissersdorpjes en zeer uiteenlopende historische overblijfselen van Griekse, Mongoolse, christelijke en islamitische origine. Hieronder ook de ruïnes van het Nederlandse Fort Mosselsteyn.
Jan Mayen (Noorwegen)
De Ierse monnik Brendan kwam terug van een reis met verhalen over een in brand staand, kabaal makend zwart eiland. Hij durfde niet aan land te gaan want volgens hem was dit niet minder dan de poort van de hel.
Nederlandse walvisvaarders hadden meer moed. Ze gebruikten het naar de Nederlandse kapitein Jan May genoemde barre vulkanische eiland jarenlang om gevangen walvissen te verwerken. Nog steeds struikel je op Jan Mayen over half vergane walvisbotten uit die tijd. Het eiland heeft nu de status van Noorse vrijhandelszone, maar er vinden geen enkele economische activiteiten plaats. Ideetje voor een handige jongen!
De evolutie van verhalen naar uiteindelijke publicatie van Rondje Nederland
zoek de verschillen
De artikelen
Joost van Dyk / Jost van Dyk
Malediven, Samoa, Mauritius, Mauritsstad, Tonga
Tobago, Valdivia, Sint Helena, Bengalen
Phuket, Blup Blup, Kharg, Jan Mayen
Goudkust, Gothenburg, Holambra, Mocka, Agra, Ottawa
De publicatie (PDF-files)
Rondje Nederland, deel 1
Rondje Nederland, deel 2
Terug naar Algemeen Dagblad