Rondje Nederland 2

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Algemeen Dagblad – Rondje Nederland (2)

Nieuw Walcheren (Tobago)

Bij de Vrede van Westminster (1654) verwierf een groepje Zeeuwen de rechten op een Caribisch eiland Tobago dat zij Nieuw Walcheren noemden. De bevolking groeide snel; in 1660 had Tobago al 8.500 inwoners, waaronder 7.000 slaven.

Volgens een theorie zou een ontsnapte slaaf op dit eiland schipbreukeling Robinson Crusoe tegen het lijf zijn gelopen. Of romanfiguur Crusoe uberhaubt bestaan valt natuurlijk ernstig te betwijfelen, laat staan dat hij slechts een van de vele inwoners heeft ontmoet. Maar zou de theorie kloppen dan had Crusoe ook op een ronddolende Zeeuw kunnen stuiten; ene Jan-Peter bijvoorbeeld. Wie weet hoe het verhaal dan was gelopen.


Brouwershaven (Valdivia, Chili)

In een unieke gezamenlijke actie van VOC, WIC en een lokale indianenstam werd de Spaanse kolonie Valdivia in Chili veroverd. Kort daarop overleed Hendrik Brouwer, de man die de succesvolle actie leidde. Ter zijner ere werd Valdivia nog omgedoopt tot Brouwershaven, maar daarna was het gedaan met de eensgezindheid.

Brouwers opvolger kon geen orde houden onder eigen manschappen en maakte ruzie met de indianen. De Nederlanders die eerder al grote stukken van Brazilië hadden veroverd droomden stiekem van een groot Zuid Amerikaans rijk, maar daar kwam met een anarchistisch Brouwershaven als uitvalsbasis niets van terecht.


Sint Helena

De bekendste inwoner van dit afgelegen eilandje middenin de Atlantische Oceaan was ongetwijfeld Napoleon. De verbannen ex-keizer sleet er de laatste jaren van zijn leven (1815 – 1821), verloren veldslagen overpeinzend. Hij zal zich verbaasd hebben over het grote aantal rassen in deze piepkleine uithoek van de wereld.

Deze afstammelingen van bezetters, slaven en contractarbeiders waren hier ooit terechtgekomen door toedoen van koloniale machten. Daaronder de Nederlanders die Sint Helena het hunne maakten van 1633 tot 1651. Een ding is door de jaren heen onveranderd gebleven; je kunt alleen maar per schip op Sint Helena komen.


Bengalen (Bangladesh, India)

Vanuit Nederlandse handelsposten in Bengalen, het huidige Bangladesh en de Indiase deelstaat West-Bengalen, werd vanaf de 17de eeuw druk gehandeld in o.a. katoen, zijde, gember, suiker en…. opium.

Een belangrijk afzetgebied voor opium was Nederlands Indië (Indonesië) waar de Nederlandse overheid een monopolie creëerde. Productie, groothandel en een fijnmazig dealernetwerk; de hele markt werd beheerst. En de handel floreerde. De opiumfabriek in de plaats met de toepasselijke naam Weltevreden (bij Batavia, het tegenwoordige Jakarta) had op een zijn hoogtepunt meer dan 1000 werknemers. Pas in de 20ste eeuw gaf de Nederlandse Staat zijn functie van drugsbaron op.


De evolutie van verhalen naar uiteindelijke publicatie van Rondje Nederland
zoek de verschillen

De artikelen
Joost van Dyk / Jost van Dyk
Malediven, Samoa, Mauritius, Mauritsstad, Tonga
Tobago, Valdivia, Sint Helena, Bengalen
Phuket, Blup Blup, Kharg, Jan Mayen
Goudkust, Gothenburg, Holambra, Mocka, Agra, Ottawa

De publicatie (PDF-files)
Rondje Nederland, deel 1
Rondje Nederland, deel 2

Terug naar Algemeen Dagblad

0 comments