Gepubliceerde artikelen
Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch
Algemeen Dagblad – Curieuze Collecties
Museum van Ongehoorde Dingen
(Berlijn, Duitsland)
‘Het drukst bezochte museum van Berlijn’ noemt dit museum zich. Die stoere uitspraak is gebaseerd op de hoeveelheid bezoekers per vierkante meter vloeroppervlak. Daarvan heeft het piepkleine museum er niet zoveel. De bewering zou dus zomaar waar kunnen zijn.
Wat je zoal tegenkomt in het Museum der Unerhörten Dinge? Een ijzerbroodje uit Tjernobyl bijvoorbeeld. Dat wil zeggen, een enigszins op een brood gelijkende klomp ijzer die ontstaan is bij het ongeluk met de kerncentrale van Tjernobyl. De intense hitte die daarbij vrijkwam heeft ijzer doen smelten waarna het in een holte is gelopen. Daar is het in zijn nieuwe vorm gestold.
Bij de vacht van een bonsai-hertje staat te lezen dat de bonsai-cultuur in Japan zijn hoogtepunt beleefde tussen 1710 en 1790. Naast boompjes werden er ook piepkleine hertjes, reeën en zwijntjes gefokt. Veel groter dan 7 to 12 centimeter waren die niet.
Ook fraai is het verhaal behorend bij een rendiergewei. Dat begint in 1913 toen in de Spaans-Portugese grensstreek een onbekend dier werd doodgeschoten. Het bleek een rendier te zijn! Onderzoek wees uit dat het gewei van het beest gedurende een jaar naar binnen gegroeid was waardoor de hersenen in de verdrukking raakte. Die druk wekte bij het rendier een permanent gevoel van kou op wat hem aanzette warmere streken op te zoeken.
“Ik leen mijn oor aan onopgemerkte voorwerpen en laat ze spreken”, aldus museumdirecteur Roland Albrecht die ook conservator, portier, suppoost en gids is. “Wat ik opvang test ik, want de voorwerpen scheppen nog wel eens een beetje op. Zelfs leugentjes zijn niet helemaal uitgesloten….”. Het is maar dat je het weet.
Curieuze Collecties – Artikelen en publicatie
De artikelen
Museum van Valse Kunst
Kasteelbootmuseum
Frietmuseum
Museum van Ongehoorde Dingen
Strijkijzermuseum
De publicatie (PDF-files)
Curieuze Collecties, deel 1
Curieuze Collecties, deel 2
Terug naar Algemeen Dagblad