Mega-tsunami

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – De Ramp

Mega-tsumani’s

Na een jaar geploeter op kantoor lig je dan eindelijk op La Palma. Lekker een paar weken de stekker eruit. Nu willen we je welverdiende vakantie niet bederven, maar het moet gezegd; je ligt te bakken bovenop een mega-ramp in wording.

Bij de uitbarsting in 1949 van de vulkaan op het Canarische vakantie-eiland La Palma brak een enorm stuk van de vulkaan af om 4 meter lager tot stilstand te komen. Pas in de jaren 90 realiseerde geologen zich dat de eruptie tot een ramp van ongekende omvang had kunnen leiden.

Als het 500 biljoen ton zware stuk vulkaan namelijk in zee was geschoven had dat een ongekende tsunami veroorzaakt. Een enorme watermassa zou in westelijke richting de Atlantische Oceaan zijn gestuwd om (onder anderen) de complete oostkust van de Verenigde Staten tot 40 kilometer landinwaarts kaal te spoelen. Miami, New York, Boston, …. weg.

Megatsunami’s zijn overigens niet enkel iets van een sombere toekomst. We weten dat het openbarsten van het eiland Réunion in het verleden tot enorme tsunami’s heeft geleid. Het paradijselijke Hawaii heeft zelfs al meerdere megatsunami’s op zijn geweten. De moderne mens heeft tot dusverre domweg geluk gehad.


De Ramp – Artikelen en publicatie

De artikelen
Mannen sterven uit
Voltreffer op de Maan
Mega-tsjunami’s
De Kuiper Belt
> Alles valt uit elkaar (een niet eerder gepubliceerde toegift: voor online lezers only)

De publicatie (PDF-file)
De Ramp

Terug naar Panorama

0 comments