Gepubliceerde artikelen
Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch
Panorama – De Ramp
De Kuiper Belt
Zo suf als de naam ‘Kuiper Belt’ klinkt, zo angstaanjagend is zijn verwoestende kracht. Nog niet zo lang geleden werd ontdekt dat er miljarden grote en kleine brokken ruimtepuin rondsuizen tussen Neptunes en Pluto. Objecten die stuk voor stuk zomaar uit hun baan raken als gevolg van onderlinge botsingen of de zwaartekracht van grotere brokken.
Dat gebeurt dan ook met regelmaat! Van alle meteorieten en asteroïden die ooit op aarde ingeslagen zijn komt een aanzienlijk deel uit deze kraamkamer der ruimtebommen; de naar de Nederlandse astronoom Gerard Kuiper genoemde Kuiper Belt.
In die Kuiper Belt dwalen zeker 70.000 grote jongens rond met een doorsnee van meer dan 100 kilometer. Ter vergelijking, het uitsterven van de dinosauriërs was het gevolg van een meteoriet met een diameter van ‘slechts’ 10 kilometer. Er hang ons dus nog heel wat onheil boven het hoofd.
En ook missers zijn niet ongevaarlijk. De restanten van een uit de Kuiper Belt los-gebotste meteorieten die richting zon reizen kunnen ons hele klimaat door elkaar gooien. Het ruimtepuin komt dan als een soort vitrage voor de zon te hangen. Een paar procent minder zonlicht op aarde lijkt weinig maar is genoeg om een nieuwe ijstijd op gang te brengen. Een inslag op de Maan van een Kuiper Belt-projectiel pakt al niet veel beter uit.
De Ramp – Artikelen en publicatie
De artikelen
Mannen sterven uit
Voltreffer op de Maan
Mega-tsjunami’s
De Kuiper Belt
> Alles valt uit elkaar (een niet eerder gepubliceerde toegift: voor online lezers only)
De publicatie (PDF-file)
De Ramp
Terug naar Panorama