Kasteelbootmuseum

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Algemeen Dagblad – Curieuze Collecties

Kasteelbootmuseum
(Varend door Nederland, België en Duitsland)

Als je een kasteel wilt bezoeken moet je er normaal gesproken zelf heen. In het geval van de Vlotburg ligt dat anders; deze burcht komt naar je toe, hij is namelijk gebouwd op een schip.

Geestelijk vader, bouwmeester en kasteelheer van de drijvende vesting is de in Suriname geboren en getogen Lenny de Vries die zijn hele jeugd lang onder de tropenzon droomde van een leven als middeleeuwse ridder. Waar de Surinaamse jungle al niet toe aan kan zetten.

Eenmaal in Nederland begon Lenny alles wat met de Middeleeuwen te maken heeft te verzamelen. Met zijn collectie richtte hij een reizende tentoonstelling in. Daarmee trok hij door Europa om te blijven steken in het Duitse Freiburg, waar hij een Martelmuseum stichtte.

Lenny had nu een middeleeuws museum, maar zijn ultieme wens, een eigen kasteel, was nog steeds niet vervuld. Geld om er een te kopen had hij niet net zo min als een leger om er een te gaan veroveren. Zelf bouwen dan? De grote vraag was waar, want eigenlijk wilde hij zich nergens definitief vestigen. Een ridder hoort immers te reizen.

Al zijn wensen combinerend kwam hij op het lumineuze idee zijn kasteel dan maar te bouwen op een 50 meter lang binnenvaartschip. Met dat mobiele kasteel trekken ridder Lenny, zijn jonkvrouw en een paard door Nederland, België, Duitsland en soms nog verder. Overal waar ze aanleggen ontvangen ze belangstellenden in hun eigenzinnige middeleeuwse omgeving.

Website en reisschema De Vlotburg: www.vlotburg.nlCurieuze Collecties – Artikelen en publicatie

De artikelen
Museum van Valse Kunst
Kasteelbootmuseum
Frietmuseum
Museum van Ongehoorde Dingen
Strijkijzermuseum

De publicatie (PDF-files)
Curieuze Collecties, deel 1
Curieuze Collecties, deel 2

Terug naar Algemeen Dagblad

0 comments