Japans IJs

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – IJskoud de Lekkerste

Japans IJs

Na zich op auto’s en huishoudelektronica te hebben gestort, modificeren de Japanners nu de Italiaanse ijsco. Ze vroegen zich namelijk af waarom er slechts en paar honderd smaken bestaan. Dat was toch maar behelpen.

En dus sloegen ze aan het mengen en roeren. Dat resulteerde in cactus-ijs, krab-ijs, knoflook-ijs, caviaar-ijs, inktvis-ijs, garnalen-ijs, rijst-ijs, ossentongen-ijs, bami-ijs, steenkool-ijs, basilicum-ijs, haaievinnen-ijs, paling-ijs, ganzenlever-ijs, kaas-ijs, kippen-ijs, walvis-ijs, sojabonen-ijs, champignon-ijs, mosterd-ijs, zeewier-ijs, oester-ijs, hout-ijs, curry-worteltjes-ijs, spaghetti-ijs, tulip-ijs, mais-ijs en sla-ijs. Het is maar even een greep. Verder bedachten de Japanners spinazie-ijs voor Popeye en zag ter ere van Anki van Grunsven zag ijs met paardensmaak het daglicht.

Uit al die prachtige Japanse ijs-creaties zijn overigens ook zomaar complete oer-Hollandse maaltijden samen te stellen. Mik een paar bolletjes zuurkool-ijs, aardappel-ijs en spek-ijs op een bordje en voila; grootmoeders gestampte pot in een hip en koel Japans jasje. Speculaas-ijsje erbij? Geen probleem. Dat laatste komt overigens uit Nederland, want de Japanse ijs-gekte begint ook hier om zich heen te grijpen. Het wachten is nog op haring-met-uitjes-ijs, patatje-oorlog-ijs, nederwiet-ijs, tulpenbollen-ijs en ijs met molensmaak.IJskoud de Lekkerste – Artikelen en publicatie

De artikelen
Hoe wordt je een ijsco-superster?
Japans ijs
IJs-universiteit
Viaga-ijs
IJs-records
Bijbels ijs

De publicatie (PDF-file)
IJskoud de lekkerste

Terug naar Panorama

0 comments