Hofnar

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – Bizarre Banen

Hofnar

Sommige dingen veranderen nooit. Zo bestaat het middeleeuwse beroep van hofnar anno nu nog steeds. Maar eerst even terug naar vervlogen tijden van kastelen, jonkvrouwen en folterkamers. De tijd waarin elke zichzelf respecterende heerser een soort Youp van ’t Hek in dienst had die als enige de waarheid mocht verkondigen zonder dat het hem zijn kop kostte.

De koning van paradijselijke eilandenrijkje Tonga, ene Taufa’ahau Tupou IV, gaf er blijk van dit stukje middeleeuwse geschiedenis te kennen toen hij in 1999 de Amerikaan Jesse Bogdonoff tot zijn hofnar benoemde. Dat was nog eens een baan; grappenmaker op een tropisch eiland.

En Koning Taufa’ahau Tupou IV lachte heel wat af om de stoutmoedige beleggingen die hij op voorstel van zijn hofnar deed. Het leverde grote winsten op. Lachen, gieren, brullen was het met die hofnar. En dus dus sloeg de koning de raad van zijn ministers in de wind, en liet de hofnar naar hartenlust speculeren.

Dat zoiets uiteindelijk fout gaat begrijpt iedereen. En toen Tonga door de hofnar aan de rand van de financiële afgrond was bracht viel hij in ongenade. De koning de waarheid voorhouden is tot daar aan toe, maar hem het faillissement injagen…

De hofnar had geluk en kwam er met een proces vanaf. Een paar eeuwen geleden zou er geen rechtbank aan te pas zijn gekomen maar een rekbank.

Goed, het baantje van hofnar van Tonga is weer vacant. Wie?Boekentip De dominee, de koopman en de hofnar
(en andere hofnar-parafernalia)

‘De dominee, de koopman en de hofnar. Over verantwoord ondernemen’. Hoe toepasselijk kan een titel van een boek zijn als je net het bovenstaande artikel hebt gelezen! Het enige wat in de titel ontbreekt is ‘de koning’. Dit boek is een dikke aanrader voor de koning van Tonga en een ieder die zijn zinnen heeft gezet op een bestaan als hofnar.


Bizarre Banen – Artikelen en publicatie

De artikelen
Zonnebrandcreme-smeerder
Rouwclown
Bellenblazer
Twitter Jockey
Hofnar

De publicatie (PDF-file)
Bizarre Banen

Terug naar Panorama

0 comments