Hoe wordt je een IJsco-superster

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – IJskoud de Lekkerste

Hoe wordt je een IJsco-superster

De eerste ijsmaker wiens ster tot grote hoogten zou stijgen was architect en kunstenaar Bernardo Buontalenti. Deze Buontalenti werkte voor de familie de Medici; de Berlusconi’s van de 16de eeuw. Zijn taak was het aanrichten van exorbitante ijsfestijnen. En dan hebben we het niet over een paar bolletjes ijs in een bakje. Nee, Buontalenti bouwde torenhoge piramides, kastelen en obelisken van ijs in vele smaken, rijkelijk versierd met fruit. Daar kon de familie de Medici dan lekker in gaan zitten scheppen.

Buontalenti’s ijskunsten werden zo hoog aangeslagen dat het de Medici’s in een netelige situatie bracht. Want toen hun verwende en wispelturige dochter Catarina op 14-jarige leeftijd werd uitgehuwelijkt aan de Franse kroonprins Henry II wilde de puber Buontalanti meenemen naar het Franse hof. Dat ging pa en ma de Medici te ver; alles mocht mee, behalve hun geliefde ijsmaker. Een familie-crisis dreigde.

In een poging het tij te keren werd een andere ijsmaker ontboden. Rijkdom en roem werden hem in het vooruitzicht gesteld en een leven als een god in Frankrijk. Maar o wee als zijn missie niet slaagde… De ijsmaker, ene Ruggeri, accepteerde koeltjes de voorwaarden en begon aan de bereiding van de ijsco waar zijn leven vanaf hing. Iedereen hield de adem in toen Catarina een likje nam, en nog een, en nog een. Toen lachte ze; ja, dit was lekker!

Blij en gelukkig trok Catarina naar Frankrijk in gezelschap van haar nieuwe ijsheld. Daar kon Ruggeri gelijk flink aan de bak. Catarina (die later nog korte tijd koningin van Frankrijk zou worden) wilde stevig de blits maken met het voor Fransen onbekende Italiaanse ijs, en vergde het uiterste van haar ijsmaker. Tijdens haar huwelijksfeest, wat een maand duurde, moest Ruggeri dagelijks een grote hordes koninklijke gasten verrassen met spectaculaire ijsdeserts. En dat deed hij. Onnodig op te merken dat het Italiaanse ijs snel naam maakte.IJskoud de Lekkerste – Artikelen en publicatie

De artikelen
Hoe wordt je een ijsco-superster?
Japans ijs
IJs Universiteit
Viaga ijs
IJs records
Bijbels ijs

De publicatie (PDF-file)
IJskoud de lekkerste

Terug naar Panorama

0 comments