De Gemotoriseerde Skippy Stick

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Nrc.next – De Uitvinding (teksten & tekeningen)

De Gemotoriseerde Skippy Stick
Amerikaans Patent uit 1960

Deze verbeterde versie van de bekende skippy stick wordt aangedreven door een heuse verbrandingsmotor!

Om die motor te activeren is één enkele springbeweging voldoende. Bij het neerkomen wordt de zuiger ingedrukt, ontsteekt de bougie en ‘beng’ daar ga je. Hoe harder de afzet, hoe hoger de compressie, hoe krachtiger de klap.

Zoals bovenstaande al doet vermoeden is dit in kleine serie gebouwde apparaat bijzonder gevaarlijk. Rondhoppen op een pneumatische hamer is veiliger. De weinige ‘pogo-power-sticks’ die het levenslicht zagen veroorzaakte een grote hoeveelheid gewonden. Een van de ongelukkigen was een tv-persoonlijkheid die voor het oog van de camera gelanceerd werd en zijn pols brak. Al snel verbood het US Departement of Transportation dit ‘vervoersmiddel’

Er waren evenwel mensen die het monster wisten te temmen. Een enthousiaste gebruiker beschreef hoe hij door de straat springend op eerste verdiepingen naar binnen kon kijken.

Wie de gemotoriseerde stuiter-stok na wil bouwen is vrij om dat te doen, het patent is inmiddels verlopen.Boeken over Uitvindingen

Het aardige van uitvindingen is dat ze in het begin vaak volkomen nutteloos lijken. Zo verging het ook te telefoon. Toen het pas uitgevonden apparaat gedemonstreerd werd aan Rutherfood B. Hayes, de 19de president van de Verenigde Staten (1877 – 1881), merkte hij op: ‘het is een mooie uitvinding, maar wie zal hem gaan gebruiken’. Nou, wij dus!

Een flinke collectie boeken met fraaie uitvindingen vindt je hier.


Voor wie eerst even ‘droog’ wil oefenen op een ongemotoriseerde pogo-stick…


De Uitvinding – Artikelen

De Schreeuwbeker
De Liefdesstoel
De Toilet-snorkel
De Gemotoriseerde Skippy Stick
De Mechanische Moederhand
De Opblaasbare Vloerbedekking
Explosief Golfen
Save As
De Kerstman-detector
Het Hondenspeeltje

Terug naar Nrc.next

0 comments