Frietmuseum

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Algemeen Dagblad – Curieuze Collecties

Frietmuseum
(Brugge, België)

Een Frietmuseum in België. Het is zo voor de hand liggend dat lange tijd geen Belg op het idee kwam er een te beginnen. In 2008 kwam het er dan toch van. Uitgerekend het jaar wat door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tot het jaar van de aardappel.

De raison d’être van het museum is een document uit 1680 waarin te lezen valt hoe bewoners van Dinant en Namen aardappelen in reepjes sneden en bakten. Dat deden ze als de Maas dichtgevroren was en er niet gevist kon worden. Die gebakken reepjes aardappel leken wel een beetje op vis meende men, en met een beetje fantasie smaakte het er zelfs naar.

Ook de Fransen claimen de creatie van het frietje, maar kunnen geen oudere documenten overleggen waaruit dat zou moeten blijken. En dus mogen de Belgen zich vooralsnog de trotse uitvinders noemen. Helemaal met lege handen staan de Fransen niet; de uitvinding van de patatkraam wordt wél aan hen toegeschreven.

Er zit zeker 10.000 jaar tussen het moment dat de eerste Peruaanse indiaan een aardappel in zijn mond stopte en wij massaal aan de patat friet gingen. Een gelukje voor het museum, want door die lange historie valt er wel veel te vertellen.

Naast aardappelsoorten met bizarre vormen en kleuren en een ruim assortiment aan snijgereedschap en frituurpannen bezit het Frietmuseum een flinke collectie beelden, tekeningen en schilderijen met het patatje in de hoofdrol; de zogenaamde frietkunst. Ook aan friethumor en frietrock wordt aandacht besteed. En natuurlijk eet je hier patat friet zoals hij hoort te zijn. Het Frietmuseum mag, heel modern, een vet museum worden genoemd.Curieuze Collecties – Artikelen en publicatie

De artikelen
Museum van Valse Kunst
Kasteelbootmuseum
Frietmuseum
Museum van Ongehoorde Dingen
Strijkijzermuseum

De publicatie (PDF-files)
Curieuze Collecties, deel 1
Curieuze Collecties, deel 2

Terug naar Algemeen Dagblad

0 comments