Bijbels IJs

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – IJskoud de Lekkerste

Bijbels IJs

In Genesis wordt beschreven hoe Isaak een verfrissing bestaande uit sneeuw en geitenmelk aan Abraham aanbiedt. Deze passage maakt de Bijbel tot een belangwekkend document in de geschiedenis van het Italiaans ijs. Melk en water zijn namelijk onmisbare ingrediënten van consumptie-ijs en dat is voor de allereerste keer in Genesis beschreven.

Dat Bijbelse sneeuw-met-melk-ijsje evolueerde in handen van Arabieren tot sherba ofwel sorbet: ijs met melk, vruchten en siroop. Italiaanse koks begonnen rond 1500 al die ingrediënten door elkaar te prakken tot één homogene massa, vroren dat in en noemden het ‘gelato Italiano’: Italiaans ijs.

Het produceren van zo’n oer-Italiaanse ijsco had echter nogal wat voeten in de aarde. IJsmachines en diepvriezers bestonden nog lang niet. Hoe maakten ze destijds dan ijs? Het antwoord is; de bergen in en hakken. Dan snel met grote klompen ijs omlaag om deze diep weg te stoppen in koele kelders. Daar smolt het ijs in ieder geval niet zo snel als bovengronds in de Mediterrane zon.

Voordat een kok dan eindelijk kon beginnen met het bereiden van een smakelijk ijsje was er al een klein vermogen uitgegeven aan het uit de bergen halen van bevroren water. Een lekkere Middeleeuwse-, Renaissance-, of Rococo-ijsco was dus alleen weggelegd voor de jet set.IJskoud de Lekkerste – Artikelen en publicatie

De artikelen
Hoe wordt je een ijsco-superster?
Japans ijs
IJs-universiteit
Viaga-ijs
IJs-records
Bijbels ijs

De publicatie (PDF-file)
IJskoud de lekkerste

Terug naar Panorama

0 comments