Andere IJspret 3

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – Andere IJspret

Kamelen ijsrace

In Mongolië wordt ’s winters aan kameel-ijsracen gedaan. Kamelen heb je namelijk niet alleen maar in de woestijn. De jockey heeft het lastig bij deze sport. Blijven zitten op een rug van een hobbelende kameel in de woestijn is al niet gemakkelijk, laat staan op een kameel op het ijs.


IJs-golfen

Deze tak van de golfsport heeft zo zijn eigen handicaps; extreem lage temperaturen en snijdende poolwinden. Verder is ijs-golfen identiek aan golfen zoals wij dat kennen, met dien verstande de ‘green’ wit is, en de balletjes fluorescerend oranje. Want een wit balletje terugvinden in een ijzig landschap… Het officiële wereldkampioenschap wordt elk jaar gehouden op Groenland in een plaats die luistert naar de fantastische naam Uummannaq. De inschrijving staat open voor iedereen met en zonder golf-ervaring. Een betere kans om golf-kampioen te worden is er niet.


Snow-tubing / Snow-rafting

Wat begon als het nemen van ski-pistes op binnenbanden van auto’s, is uitgegroeid tot een aan bobsleeën verwant afdaalnummer met speciaal voor dit doel geprepareerde banen vol bochten en schansen. En je voelt hem al; zo’n schans overleef je niet op een gewone binnenband, hiervoor heb je een echte snow-tube nodig. Wie dit leuk vindt zal ook veel genoegen beleven aan snow-rafting; de berg af in een opblaasboot; roeispanen in de aanslag. Deze sport wordt op verschillende plaatsen beoefend, al dan niet in competitieverband. Veel te sturen valt er niet in zo’n opblaasbob; het is gewoon ‘gaan met die banaan’, of moeten we zeggen ‘dood met die boot’.


Skibock

Een skibock is een korte ski met een zitje en een handvat. Suf? Je piept wel anders als je bovenaan een berg losgelaten wordt op het nauwelijks 3 kilo wegende racemonstertje. Na een half uurtje oefenen liggen – volgens de optimistische handleiding – de zwarte pistes aan je voeten. En mocht je vallen dan is het vanaf zeer kleine hoogte. Armen en benen breken kost wat meer moeite dan bij gewoon skiën.


Andere IJspret – Artikelen en publicatie

De artikelen
Zipeline, Skilift speed-daten, Snow-zorbing, Ice Sumo
Watersliding, Trikke Skki, Vatspringen, Harness Racing
Kamelen IJsrace, IJs-golfen, Snow-rafting, Skibock

De publicatie (PDF-file)
Andere IJspret


Terug naar Panorama

0 comments