Andere IJspret 2

Gepubliceerde artikelen

Nrc.next | De Groene Amsterdammer | De Standaard (B) | AD | Panorama | Pitch

Panorama – Andere IJspret

Watersliding

Dit in het Oostenrijkse Sölden bedachte sportevenement symboliseert de overgang van winter naar zomer, de overgang van ijs en sneeuw naar water. Dit idee wordt nogal letterlijk genomen, want de deelnemers aan watersliding storten zich op ski’s en snowboards van een besneeuwde helling af om zo ver mogelijk over water door te glijden. Wie de grootste afstand aflegt alvorens kopje onder te gaan is winnaar.


Trikke Skki

Een Trikke Skki bestaat uit een ijzeren frame op drie ski’s. Het lijkt nog het meeste op een soort ski-fiets zonder wielen. Een scharnierend frame vormt zich naar de bewegingen van de berijder en heeft daardoor een optimale grip op de sneeuw. Keihard hellingen af, messcherpe bochten; zeg het maar. En het beste van alles; al op de eerste dag kun je, lekker zittend op je trikke skki snowbike, met de beste skiërs mee. Je leert het, volgens de handleiding, snel en moeiteloos.


Vatspringen

Vatspringen is, hoewel de naam anders doet vermoeden, een loepzuiver schaatsnummer. Een typische sport voor Nederlanders dus. Het vatspringen (barrel jumping) wordt o.a. beoefend tijdens Winterlude, de jaarlijkse ijsfeesten in het Canadese Ottawa. Neem een flinke aanloop op je (klap)schaatsen en spring dan over een zo groot mogelijk aantal op het ijs geplaatste vaten. Weer eens wat anders dan klunen.


Harness Racing

Een andere ijssport die tijdens de Winterlude in Ottawa beoefend wordt is Harness Racing. Die naam is een beetje verwarrend voor Nederlanders. Het heeft niets met een in een middeleeuws harnas voortzwoegende Rintje Ritsma te maken, maar alles met een paard op spikes wat een karretje met jockey – glibberend en wel – zo hard mogelijk voorttrekt over een ijzig ovaal parcours. Duindigt on Ice. Als je toevallig op je paard langs komt rijden kun je een kansje wagen.


Andere IJspret – Artikelen en publicatie

De artikelen
Zipeline, Skilift speed-daten, Snow-zorbing, Ice Sumo
Watersliding, Trikke Skki, Vatspringen, Harness Racing
Kamelen IJsrace, IJs-golfen, Snow-rafting, Skibock

De publicatie (PDF-file)
Andere IJspret


Terug naar Panorama

0 comments